Hafta içi: 08:00-17:00 Cumartesi: 08:00-13:00

ST. Barnabas Kilisesi

ST. BARNABAS KİLİSESİ

Bağımsız Ortodoks kilisesinin kurucularından olan Aziz Barnabas’ın adına yapılan Aziz Barnabas Manastırı ile kilisesi, Kıbrıs’taki en önemli dini yapılardan biridir. Dini kaynaklar ile antik yazarların aktardıklarına göre, Aziz Barnabas’ın Salamis’te doğduğu, Yahudi bir ailenin oğlu olduğu ve dini eğitimini Kudüs’te sürdürdüğü sırada İsa Peygamber’in mucizelerini görme olanağı bulduğu, Hristiyanlığı kabul ettiği M.S. 33 yılında ailesinden kendisine miras olarak bıraktığı Salamis’deki arazilerini fakirlere dağıttığı ve kendisi için ayırdığı bir arazinin satışından elde ettiği parayı da Kudüs’teki azizlere bağışladığı kayıtlıdır.

M.S. 45 yılında Hristiyanlığı yaymak için Kıbrıs’a dönen Aziz Barnabas, yakalanarak Salamis’teki Sinagog yanındaki karanlık bir hücreye hapsedilir ve aynı gece Salamisli Suriye Yahudileri tarafından önce taşlanmak ve sonra ise büyük bir ocağın içindeki odunların üzerine atılmak suretiyle yakılarak öldürülür. Kalıntıları ise taraftarlarının eline geçmemesi için denize atılmak üzere keten bir kumaşa sarılır. Bu olayı uzaktan izleyen taraftarları cesedini gizlice alırlar ve Salamis’in batısındaki bir harnup ağacının altında bulunan antik bir mezara taşırlar. Göğsünün üzerine de beraberinde taşıdığı ve kendi eliyle yazdığı Aziz Matthews İncilinin kopyası da konduktan sonra mezarı kapatılır.

Aziz Barnabas’ın cesedinin bulunması ve Kıbrıs’taki Ortodoks Kilisesi’nin bağlı bulunduğu Antakya Patriği’nden ayrılıp bağımsızlığa kavuşması, Aziz Barnabas Kilisesi girişinin sağ tarafındaki niş içerisine yapılan dört freskte konu edilmiştir. Bu fresklerin bir benzeri Lefkoşa’daki Ayios Ioannes Kilisesinde de bulunmaktadır. Birinci freskte, Aziz Barnabas’ın, M.S. 478 yılında Kıbrıs Piskoposu Anthemios’un rüyasına girip ona cesedinin bulunduğu yeri bildirmesi sahnesi yer almaktadır. İkinci freskte, Antemios’un, kendisine rüyasında bildirdiği şekilde, Barnabas’ın kalıntıları ile göğsündeki Aziz Matthews incilinin bulunması sahnesi yer almaktadır. Üçüncü freskte, mezarda bulunan incilin Bizans İmparatoru Zeno’ya, Anthemios ile beraberindeki üç papaz tarafından, İstanbul’daki Aziz Stephen Kilisesi avlusunda hediye olarak vermesi sahnesi yer almaktadır. Dördüncü freskte ise İmparator Zeno’nun Anthemios’a verdiği İmparatorluk imtiyazları sahnesi yer almaktadır.

İmparator Zeno (M.S. 474-491) Kıbrıs Ortodoks Kilisesine bağımsızlığını vermesinin yanı sıra, Barnabas’ın cesedinin bulunduğu yere görkemli bir manastır yapılması için para yardımında da bulunması ile manastır ile kilise inşa edilir. Ancak burası M.S. VII’nci yüzyılda başlayan Arap akınları sırasında yakılıp harap olur. Bu kiliseden günümüze sadece şimdiki kilisenin doğusundaki üç apsite ait temel izleri, taş döşemeli bir yola ait kalıntılar ve birkaç mermer sütun gelebilmiştir. Manastır bugünkü şeklini 1756 yılında Başpiskopos Philotheos döneminde almıştır. Kilisenin çan kulesi ise burada görevli olan üç kardeş papazın mali katkılarıyla 1958 yılında inşa edilmiştir.

1917 yılından beri manastırda görev yapan üç kardeş papazın sağlık nedeniyle buradan ayrıldıkları 1976 yılından sonra yeni düzenlemelerle manastır odaları arkeoloji müzesine dönüştürülmek suretiyle 1992 tarihinde “St. Barnabas İkon ve Arkeoloji Müzesi” adıyla ziyarete açılır. Manastıra doğudaki ana kapıdan girilmektedir. Avlunun sağındaki kilisede, bu kiliseye ait ikonların yanı sıra Mağusa kazasına bağlı köy kiliselerinden derlenen ikonlar da sergilenmektedir. Kilisenin güney ile batı cephelerindeki U şeklindeki manastır odalarında, kronolojik bir sırayla arkeolojik eski eserler sergilenmiş durumdadır. Güney tarafındaki ilk seksiyonda, Neolitik devirden başlayarak Genç Tunç devrinin sonuna kadar olan kalıntılar sergilenmektedir. Batı taraftaki ikinci seksiyonda Geometrik, Arkaik ve Klasik devirlere ait eserler sergilenirken, kuzeydeki üçüncü seksiyonda ise Helenistik, Roma ve Bizans devirlerine ait eserler sergilenmektedir.

Aziz Barnabas’ın cesedinin bulunduğu yer altındaki antik mezarın üzerine inşa edilmiş olan küçük kilise, manastırın yaklaşık 100 metre doğusunda yer almaktadır. Kilisenin güneydeki kapıdan girildikten sonra, kilisenin altındaki mezar odasına 14 basamaklı bir merdivenle ulaşılmaktadır.

360 Derece Gezmek için Tıklayın

Paylaş :
St Barnabas MSBB001 15CM Heykel

Talep Gönder